Sisäilman lämpö – kuinka lämmintä sisällä pitäisi olla?

Sisäilman lämpö – kuinka lämmintä sisällä pitäisi olla?

Ihmiset ovat erilaisia myös lämpimyyden ja sisätilojen lämpötilan suhteen.  Nuori, urheilullinen ja aktiivinen henkilö saattaa viihtyä aivan hyvin 19-asteisessa huoneessa, kun taas paikallaan istuva vanhempi henkilö saattaa tarvita jopa 26 asteen huoneenlämmön tunteakseen olonsa miellyttäväksi. Pohjoismaalaisten enemmistö viihtyy parhaiten jossain tällä välillä.

On myös muita seikkoja, jotka vaikuttavat kokemukseemme sisäilmasta ja sisätilojen lämpötilasta: yksilön aktiviteettitaso ja vaatetus, huoneen ulko-osien lämpötila, sisäilman liikkeet ja huoneen tuuletus. Myös sellaiset tekijät kuten vuodenaika ja ennakoitu lämpötila vaikuttavat mukavuuden tunteeseemme.

Kaikille sopivaa, parasta mahdollista sisätilojen lämpötilaa ei ole olemassakaan – siitäkin huolimatta, että me usein määrittelemme sisätilojen sopivaksi lämpötilaksi 20-21 astetta. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää, että voimme ohjata ja säätää sisätilojen lämpötilaa tehokkaasti.

Lämpöpatterit auttavat sinua ohjaamaan sisätilojesi lämpötilaa

Sähköpattereiden pienen termisen massan ansiosta ne ovat hyviä lämmönlähteitä ja nopeasti ohjattavissa. Lämpöpatteri reagoi lattialämpöä nopeammin esimerkiksi silloin, kun sisätilojen lämpötasoa pitää muuttaa nopeasti. Lämpöpattereita on saatavilla sekä vesikiertoisina (eli vesikiertoiseen keskuslämpöön yhdistettävinä) että sähkökäyttöisinä (sähköverkkoon yhdistettävinä). Molempien kohdalla tarvitaan tarkka termostaatti säätelemään lämpötilaa.

Vesikiertoiset lämpöpatterit lämmitysratkaisuna

Purmon vesikiertoisia lämpöpattereita on saatavilla erimuotoisina ja -näköisinä: sileät paneelit, klassiset paneelit, pystysuorat ratkaisut, retromallit, ikkunoiden alle jalustalle asennettavat matalat mallit ja niin edelleen. Voit valita vielä 71 eri värisävystä.  Lämpötilan ohjauksessa tärkein seikka on hyvä termostaatti. Lue niistä lisää artikkelista ”Näin valitset oikean termostaatin”.

Sisäilman lämpö
Purmo Delta antaa sisutukselle väriä ja muotoja.

 

Öljytäytteiset lämpöpatterit lämmitysratkaisuna

Yali Digital on moderni, ympäristöystävällisellä kasviöljyllä täytetty sähkölämpöpatteri. Yali-valikoiman muotoilussa on panostettu sisäilman miellyttävyyteen, käytön helppouteen ja energiatehokkuuteen. Uudessa lämpöpatterivalikoimassa on useita uusia älytoimintoja.

 1. ”Ikkuna auki -toiminto” Mikäli ikkuna avataan ja huoneeseen tulee kylmää ilmaa ja kylmävalumaa, Yali Digital, Parada tai Ramo -lämpöpatterit sammuvat, kunnes lämpötila saavuttaa esiohjelmoidun minimitason. Tämän jälkeen lämpöpatteri käynnistyy uudelleen, ikään kuin ikkuna olisi suljettu. Tämä yksinkertainen toiminto auttaa osaltaan pitämään sähkölaskun alhaisena ja huoneen lämpötilan toivomallasi tasolla.
 2. Ohjaus: Voit lisätä mukavuutta ja helppoutta entisestään käyttämällä Yalin WiFi-ohjausta TempCo Touch E3. Sinun ei enää tarvitse tulla kylmään taloon, koska voit etäohjata Yali Digitalia, Paradaa tai Ramoa Touch E3 -ohjausyksiköllä. Lämpöpatterit yhdistetään lisälaitteeseen Touch E3, joka on selaimen tai älypuhelinsovelluksen kautta helposti ohjattava langaton keskusyksikkö.
 3. Lukittava ohjaus: Yali Digitalissa on lukkopainike, mikä on hyvin käytännöllinen ympäristöissä, joissa et halua kenenkään voivan muuttaa lämpöpatterin asetuksia, kuten esikoulussa tai julkisissa tiloissa.
sisäilman lämpö
Yali Digital on käytännöllinen ja moderni sähkölämpöratkaisu, jonka ohjaus on helppoa sekä käsin että langattomasti Touch E3 -lisälaitteen avulla.

 

Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä jälleenmyyjimme tai verkkokauppaan.

Onko sisällä kylmä? Vinkkejä sisälämmön korjaamiseen

Onko sisällä kylmä? Vinkkejä sisälämmön korjaamiseen

Hrrrr….onko sisällä kylmä? Syksy tuo mukanaan jännittävän sään kylmine öineen ja niitä lämpimämpine päivineen. Aurinko lämmittää kotia päivisin, ja lämmitysjärjestelmä ei käynnisty öisin kylmyyttä torjumaan. Talon lämpiäminen jää usein kiinni vain muutamasta asteesta. Illat alkavat vähitellen tuntumaan viileiltä myös sisätiloissa, ja takkatulen lämpö houkuttelee kehoa ja mieltä. Meillä on käytännöllisiä ratkaisuja niille, joilla ei ole mahdollisuutta sytyttää tulta takkaan.

Ylimääräinen lämmönlähde, kun sisällä on kylmä

Kaba P toimitetaan sähköpistokkeella (230 V) ja lattiatelineillä varustettuna. Telineiden ansiosta sen voi sijoittaa vapaasti huoneeseen. Kaba on täydellinen ylimääräinen lämmönlähde kodin vähemmän käytettyihin tiloihin, esimerkiksi autotalliin tai työhuoneeseen. Nämä tilat tarvitsevat miellyttävän lämmön, vaikkei niissä oltaisikaan säännöllisesti pitkiä aikoja. Kaba P on luotu helppokäyttöiseksi ja toiminnoiltaan yksinkertaiseksi, ja lattiatelineet mahdollistavat sen siirtelyn. Yksinkertainen, käsin kierrettävä lämpötilan säädin tekee Kabasta mutkattoman valinnan hiukan ylimääräistä lämpöä kaipaaviin kotisi tiloihin.

Onko sisällä kylmä?
Onko sisällä kylmä? Kaba P on käytännöllinen, vapaasti siirreltävissä oleva lämpöpatteri, joka voidaan säätää antamaan ylimääräistä lämpöä tarpeen mukaan.

 

Kaba pääasiallisena lämmönlähteenä

Kaba on myös edullinen pääasiallinen lämmitysratkaisu esimerkiksi pieniin taloihin, eräkämppiin ja kesämökkeihin. Käytännöllinen ratkaisu alhaisempaan hintaan. Jos haluat Kaban kiinteästi seinälle, se on saatavilla 400 Voltin tehoisena. Kiinteä asennus on tehtävä sähköasentajan toimesta. Jos et halua sijoittaa lämpöpatteria ikkunan alle keittiökaapin, kiinteiden huonekalujen tai korkeiden tai jopa lattiaan asti ulottuvien ikkunoiden vuoksi, voit valita lämpöpatteriksesi vapaasti sijoitettavan Kaba P -mallin.

Kaba on öljytäytteinen, pehmeää ja miellyttävää lämpöä säteilevä lämpöpatteri. Kaba täyttää vuonna 2018 voimaan tulevan ECO Design -direktiivin vaatimukset. Ota yhteyttä jälleenmyyjimme tai katso tuotetta heti verkkokaupassamme.

 

Onko sisällä kylmä? Vinkkejä sisälämmön korjaamiseen
Kaba on sijoitettavissa myös seinälle.

 

Kaba termostaatti – helppo käsikäyttöinen ohjaus

 • Sähköinen, kalibroitava termostaatti
 • Lukittava termostaattiyksikkö
 • Termostaatin runko on iskunkestävää polykarbonaattia

Tietoja Kabasta

 • Kasviöljyllä täytetty lämpöpatteri
 • Pakkassuojattu
 • Valmistettu kaikkein korkealaatuisimmasta ja kestävimmästä teräksestä
 • Kestävä valkoinen epoksimaali (valkoinen RAL 9016)
 • Helppokäyttöinen, lämmittää nopeasti, pinnan lämpö kauttaaltaan tasainen
 • Kiinnikkeiden lukitusjärjestelmä  
 • Hajuton, hiljainen, ei herkistä allergioille
 • Asennus seinälle (400 V), vaihtoehtoisesti pistokkeella varustettuna vapaasti sijoitettava (230 V)
 • Tuotteessa ei ole konvektiopeltiä
 • Asennetaan termostaatti oikealla puolella
 • KORKEUS 300 mm – PITUUS 600, 1100 mm
 • KORKEUS 500 mm – PITUUS 700, 1050, 1400, 1750 mm

Ota yhteyttä jälleenmyyjiimme tai katso tuotetta heti verkkokaupassamme.

Uusi selkeämpi Tempco Touch E3 Pikaohje ladattavissa

Uusi selkeämpi Tempco Touch E3 Pikaohje ladattavissa

Tutustu uuteen Tempco Touch E3 lämmityksen etäohjaimen Pikaohjeeseen. Voit yhdistää ohjaimeen Yali Digital, Yali Parada ja Yali Ramo tyyppien lämmittimet. Lisäksi voit liittää ohjaimen internettiin ja ohjata lämmitystäsi mobiililaitteella. Taloudellista ja energiatehokasta Purmo sähkölämmitystä helposti ja vaivattomasti kaikkialla ja kaikissa kohteissa.

Näin valitset oikean öljytäytteisen lämpöpatterin – Pikaopas

Näin valitset oikean öljytäytteisen lämpöpatterin – Pikaopas

Vaihteleeko kotisi lämpötila, kuuletko lämpöpattereistasi naksahduksia tai ovatko niiden pinnat kuumia? Rakennatko uutta tai korjaatko vanhaa ja haluat säästää energiaa ja rahaa sähkölämmityksen avulla? Tämä pikaopas auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset, termostaateilla varustetut öljytäytteiset sähkölämpöpatterit, joilla saat kotisi mahdollisimman miellyttäväksi ja energiatehokkaaksi.

Ellet halua lukea koko opasta, voit hypätä suoraan kiinnostavaan kohtaan näiden linkkien avulla:

3 vaihetta kohti energiansäästöjä | Erityyppiset lämpöpatterit | 5 syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri | Öljytäytteisten lämpöpattereiden pituus ja sijoitus | Oikeanlainen termostaatti lämpöpatteriin | Öljytäytteisten lämpöpattereiden oikean tehon valinta | Öljytäytteisen lämpöpatterin vaihtaminen | Öljytäytteisten lämpöpattereiden vaihdon kustannukset | Öljytäytteiset sisustuspatterit | Öljytäytteisten lämpöpattereiden hankinta

Öljytäytteiset lämpöpatterit

Tässä oppaassa keskitytään Purmon hiljaisiin ja hajuttomiin, kasviöljyllä täytettyihin lämpöpattereihin. Ne tuottavat luonnollista säteilylämpöä, jota kutsumme myös nimellä Thermosoft 2.0. Se on kehon havaitsema lämpö, jota voidaan verrata nuotion tai auringon lämpösäteilyyn. Thermosoft 2.0 -konseptin muodostavat Purmon öljytäytteiset lämpöpatterit, joiden sähköiset termostaatit valvovat lämpötilaa 0,2 asteen tarkkuudella.

3 vaihetta kohti energiansäästöjä

Voit säästää energiaa mitoittamalla lämpöpatterit oikein ja käyttämällä laadukasta termostaattia, joka ohjaa lämpöä oikein ja säätää lämpötilan kotisi todellisten tarpeiden mukaan. Sisätilojen lämmön säätö asteella ylös tai alas johtaa aina 5–7 prosenttia suurempaan tai pienempään energiankulutukseen. Lämpöasiantuntijan palstaltamme löytyy myös tietoa “energiataloudellisista lämpöpattereista”.

Erityyppiset lämpöpatterit

Rakentajan tai remontoijan ei tarvitse sähköpattereiden osalta huolehtia esimerkiksi putkivedoista, vaan patterin voi sijoittaa ja asentaa helposti juuri sille paikalle kuin haluaa. Lämpöpattereita on kahdenlaisia, avoimia ja nesteellä täytettyjä.

Avoimet lämpöpatterit lämmittävät ilman sisällään. Lämpöpatterin sisällä olevat, ilmaa lämmittävät elementit ovat usein hyvin kuumia. Lämmitetty ilma saattaa siksi tuntua kuivalta ja asuntoon saattaa tulla palaneen pölyn tuoksua. Lämmin ilma on kylmää kevyempää nousten siten ylöspäin. Ilmiötä kutsutaan konvektioksi.

Avoin lämpöpatteri tuottaakin pääasiallisesti konvektiolämpöä ja selkeästi vähemmän säteilylämpöä. Lämmin ilma leviää huoneeseen ja lämpötila nousee. Tämän jälkeen lämpimän ilman on lämmitettävä huoneen pinnat, mikä voi kestää kauan.

Nestetäyttöiset lämpöpatterit, joita kutsutaan myös suljetuiksi, ovat umpinaisia rakenteita, joissa on nestettä ja sähkövastus. Sähkövastus lämmittää muutamassa minuutissa nesteen, joka kiertää sitten lämpöpatterin sisällä antaen tasaista lämpöä siitä riippumatta, käytetäänkö lämpöpatteria alhaisella vai korkealla teholla. Sekä avoimet että nestetäytteiset lämpöpatterit vaihtavat tilansa päälle ja pois myös normaalissa käytössä, jolloin nesteen vaikutus on tasoittava ja lämpöpatteri antaa huoneeseen tasaisemman lämpötilan.

Nestetäytteinen lämpöpatteri antaa noin 30–50 % energiasta säteilylämpönä ja noin 50–70 % konvektiolämpönä, joten se antaa enemmän säteilylämpöä kuin avoin lämpöpatteri. Säteilylämpö on kehon havaitsemaa lämpöä, jota voidaan verrata nuotion tai auringon lämpösäteilyyn.

5 syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri

1. Öljytäytteinen lämpöpatteri tuottaa miellyttävää lämpöä

Thermosoft 2.0 tarkoittaa Purmon ympäristöystävällisellä kasviöljyllä täytettyjä tuotteita. Tämän pehmeän lämmön ja 0,2 °C tarkkuudella toimivan sähköisen termostaatin avulla öljytäytteinen patteri tuo kotiin luonnollista säteilylämpöä.

2. Öljytäytteinen lämpöpatteri sopii allergikoille

Purmon lämpöpatterit vähentävät pölyn leviämistä, eikä niistä tule epämiellyttävää palaneen pölyn hajua – mikä on suuri etu allergioista kärsiville käyttäjille. Suljetun rakenteensa vuoksi se lämmittää ilmaa täysin tasaisesti, eikä lämpöpatterin pinta kuumene liikaa. Tuloksena on pehmeä ja miellyttävä lämpö, joka ei kuivaa ilmaa eikä ihoa.

3. Öljytäytteinen lämpöpatteri reagoi nopeasti

Koska öljytäytteinen lämpöpatteri on sähköllä toimiva suljettu yksikkö, se voi saavuttaa toivotun lämpötilan nopeasti. Nopea reaktiokyky on eräs tärkeimmistä energiansäästön edellytyksistä.

4. Öljytäytteinen lämpöpatteri on energiatehokas

Purmo haluaa ympäristöä säästääkseen valmistaa energiankulutusta ja sähkölaskuasi alentavia sähkölämpöpattereita. Siksi Purmon lämpöpatterit on varustettu sisään rakennetuilla, nykyaikaisilla termostaateilla, joiden täsmällinen lämpötilanohjaus antaa sinulle juuri haluamasi lämpötilan. Modernin teknologian avulla voit sitä paitsi ohjata lämpötila-asetuksia älypuhelimesi avulla tai internetin kautta.

5. Öljytäytteinen lämpöpatteri on ympäristöystävällinen

Purmo panostaa ympäristöä säästävien öljytäytteisten lämpöpattereiden valmistamiseen – ja se koskee tuotteen koko elinkaarta. Käytämme valmistusprosessissa mahdollisuuksien rajoissa 100%:sti kierrätettäviä materiaaleja, ja lämpöpatterit täytetään biologisesti hajoavilla kasviöljyillä.

syytä valita öljytäytteinen lämpöpatteri

Öljytäytteisten lämpöpattereiden pituus ja sijoitus

Ikkunoista tuleva veto ja kylmävaluma tuntuvat usein epämiellyttäviltä. Lämpöpattereiden säteilylämpö ja konvektiolämpö auttavat torjumaan viileyden leviämistä sisätiloihin. Sähköpatteri onkin hyvä sijoittaa ikkunan alle ja sen olisi mieluiten oltava saman levyinen kuin ikkunakin. Jos huoneessa on raitista ulkoilmaa sisään päästäviä seinäventtiileitä, kannattaa nekin sijoitettaa ikkunoiden läheisyyteen. Näin sama lämpöpatteri huolehtii myös venttiilin kylmävalumasta.

Oikeanlainen termostaatti lämpöpatteriin

Lämpöpatterin termostaatin tehtävänä on pitää huoneen lämpötila tasaisena päättämällä, kuinka paljon lämpöä lämpöpatteri antaa tietyn ajanjakson aikana. On tärkeää, että lämpöpatterin termostaatti mittaa lämpötilan mahdollisimman tarkasti ja että se on tarpeeksi “älykäs” voidakseen sopeutua muutoksiin nopeasti ja ajankohtaisen energiantarpeen myötä.

Yleisesti ottaen on olemassa kahdenlaisia termostaatteja: bimetallinen ja sähköinen. Blogistamme löydät lisätietoa sähköpattereiden elektronisista termostaateista.

Jos sinulla on vanhat, bimetallitermostaatilla varustetut lämpöpatterit, suosittelemme vahvasti niiden vaihtamista nykyaikaisiin sähköisellä termostaatilla varustettuihin sähkölämpöpattereihin. Niillä saat sekä tasaisemman lämpötilan sisätiloissa että alhaisemmat käyttökustannukset. Kuten sanottu, tarvitset lämpöä täsmällisesti ohjaavan termostaatin, joka säätää kotisi lämpötilan todellisen tarpeen mukaisesti säästäen siten energiaa.

sähköradiaattorit remontin yhteydessä

 

Esimerkki
Yali Digital on nykyaikaisesti muotoiltu, öljytäytteinen paneelilämpöpatteri, jossa on runsaasti uusia toimintoja. Sähkölämpöpatterin digitaalinen termostaatti sijaitsee huomaamattomasti sivupaneelissa, ja se tarjoaa sisätilojen lämpötilan erinomaisen hallinnan. Termostaatilla on 2 vuoden takuu.

 

 

 

 

 

öljytäytteinen sähköpatteri Touch E3 Ohjausjärjestelmä

Kuten moni muukin Yali-valikoiman lämpöpattereista, Yali Digital on varustettu itsenäisellä kosketusnäytöllä, ja lisävalintana on myös WiFi-yhteys. Lämpöpatterit synkronisoidaan Touch E3 -kosketusnäytön kanssa siten, että siihen rakennetaan eri huoneita. Voit sitten ohjailla niiden lämpötilaa erikseen tai halutessasi myös yhdessä. Touch E3 -moduulista näet myös joustavasti energiankulutuksesi ja voit ohjata lämpötilaa älypuhelimellasi.

Öljytäytteisten lämpöpattereiden oikean tehon valinta

Millainen teho uusilta sähköpattereilta sitten vaaditaan? Sähköpattereiden tehon valintaan on olemassa tiettyjä laskukaavoja.

Standardin mukaisesti luokkaisesti eristetty keskivertorakennus, jonka kattokorkeus on 2,40–2,50 metriä, tarvitsee Suomen ilmastossa noin 70–75 W lämmitystehon lattianeliötä kohden. Laskiessasi muiden kattokorkeuksien tarvitseman tehon sinun kannattaa käyttää kaavaa 30 W/m³.

Jos talossasi ei ole lisäeristystä, ja lämmitys toimii muutoin hyvin, voit myös itse tarkistaa nykyisten lämpöpattereiden tehon. Näet sen yleensä löysäämällä hiukan lämpöpatterin seinätelinettä.

Voit myös laskea säästön ja takaisinmaksuajan, jos bi-metallitermostaatilliset sähkölämmittimet vaihdetaan uusiin Purmo sähkölämmittimiin elektronisella termostaatilla.

>> Kokeile laskuriamme <<

 

Saadaksesi apua lämpöpatterin valintaan, ota yhteys jälleenmyyjään tai paikalliseen sähköurakoitsijaasi.

Öljytäytteisen lämpöpatterin vaihtaminen

Mietitkö, miten vanhan lämpöpatterin vaihtaminen uuteen onnistuu? Aiheesta löytyy lyhyt opas blogistamme, mutta kannattaa muistaa, että sähköpattereiden vaihto on aina suoritettava valtuutetun sähköasentajan toimesta. On myös erittäin tärkeää, että valtuutettu sähköasentaja tekee kaikki kiinteät sähköasennukset. Asentaja auttaa sinua myös tarpeen tullen arvioimaan lämpöpatterin oikean tehon. Voit vaihtaa itse ainoastaan sähköpistokkeella varustettuja lämpöpattereita.

Loppujuen lopuksi vanhojen lämpöpattereiden vaihtaminen on kuitenkin helpompaa kuin moni uskoo. Omakotitalon lämpöpatterit voidaan vaihtaa yhdessä päivässä. Kokenut asentaja voi asentaa useita lämpöpattereita tunnissa, mutta koska aina on mahdollista kohdata erilaisia ongelmia, asentajat tyypillisesti laskevat tunnin työn lämpöpatteria kohden.

Jos asut kerrostaloasunnossa ja haluat vaihtaa asuntosi lämpöpatterit, on tärkeää selvittää voimassa olevat säännöt yhdessä kiinteistön omistajan tai taloyhtiön kanssa.

Öljytäytteisten lämpöpattereiden vaihdon kustannukset

Lämpöpattereiden vaihtamisesta koituu tietysti kustannuksia, mutta samalla kyseessä on investointi, joka tuo säästöjä alhaisemman energiankulutuksen myötä.

Lämpöpattereiden vaihdon kustannukset voidaan jakaa tuotteisiin ja asennukseen. Keski-Suomessa sijaitsevan keskikokoisen omakotitalon tapauksessa kahdeksan vanhan lämpöpatterin vaihtaminen Yali digital -lämpöpattereihin maksoi töineen noin 2 700 euroa. Työn osuus tästä oli noin 500 euroa. Pyydä tarjousta Purmon öljytäytteisistä lämpöpattereista jälleenmyyjältä.

Öljytäytteiset sisustuspatterit

Lämpöpattereiden ei tarvitse näyttää kömpelöiltä. Markkinoilla on tapahtunut paljon viimeisten 40 vuoden aikana.

Purmon tarjonnasta löydät kaikkea paneelilämpöpattereista koristeellisiin lämpöpattereihin. Joidenkin tuotteiden kohdalla on lisäksi yli 70 värivaihtoehtoa. Joten mikäpä estäisi lämpöpattereiden ottamisen osaksi sisustusta?

Yali öljytäytteinen sähköpatteri

 

Yllä olevassa Yali Paradassa esimerkiksi on täysin sileä etupaneeli, ja se sopii kaikenlaisten modernien sisutusratkaisujen osaksi. Alla oleva Epok on puolestaan enemmän retrohenkinen sisustuspatteri. Epokilla on laaja värivalikoima.

 

öljytäytteinen sähköpatteri

Öljytäytteisten lämpöpattereiden hankinta

Etsi sinua lähinnä toimiva jälleenmyyjämme kätevän jälleenmyyjäkarttamme avulla.

SparaSpara

Riittääkö lämmittimien teho kun pakkanen paukkuu?

Riittääkö lämmittimien teho kun pakkanen paukkuu?

Tämä ikäisyyskysymys askarruttaa monia sähkölämmittäjiä, kun ollaan vaihtamassa vanhat jo teknisesti käyttöikänsä lopussa olevat lämmittimet uusiin lämmittimiin. Hyvä lähtökohta on valita saman tehoiset lämmittimet kuin vanhat lämmittimet ovat, edellyttäen että talon energiatehokkuutta ei olla muutettu lisäeristyksellä tai korvaavilla lämmönlähteillä.

Oikein käytettyinä ilmalämpöpumpulla tai uudella paremman hyötysuhteen omaavalla varaavalla tulisijalla saadaan vuotuista kokonaiskulutusta pienenettyä 2-4000 kWh. Asukkaan rooli korostuu varsinkin tulisijan käytössä ja mikäli tulisijaa ei käytetä korvaavana lämmityksessä jatkuvasti, niin on suositeltavaa tehdä lämmittimien teho ja mitoitus varmuuden vuoksi suuremmaksi. Tarkka termostaatti toki hoitaa lämmittämisen oikein eikä synny turhaa lämpöä ja rahaa säästyy.

Uusissa kohteissa kuten omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa tehomitoitus tehdään sähkösuunnitelman yhteydessä sähkösuunnittelijan tai -urakoitsijan toimesta. Vanhan kohteen tehomitoitus perustuu vanhojen lämmittimien tehoon ja mikäli se on ollut riittävä riittää myös saman tehoiset uudet energiatehokkaammat lämmittimet tilalle.

Riittääkö lämmittimien teho?

Nyrkkisääntö kun lasketaan lämmittimien teho on 60W/m2 80-  90-lukulaisen talon ollessa kyseessä. Paremmin eristetyissä nykyaikaisissa matalaenergiataloissa riittää vähemmän. Mutta moni asia vaikuttaa lopulliseen riittävyyteen eikä suoralta kädeltä voi mitoitusta sanoa vaan talon mitoitus on tehtävä tapauskohtaisesti.

Lämmittimien vaihto sinänsä on asennusliikkeen suorittamana nopea ja luotettava työsuoritus josta saa kotitalousvähennyksen ja tuotetakuut ovat voimassa. Nykyaikaiset lämmittimet tarkkatoimisilla termostaateilla pitävät huolen siitä että huone on juuri halutun lämpöinen 0,2 asteen tarkkuudella. Esimerkiksi Yali Digital on suosittu peruslämmitin, joka sopii erinomaisesti remonttikohteisiin.

Lämmittimien ohjaus on helppo

Ohjaus voidaan tehdä kuhunkin huonetilaan langattomalla ohjaimella Tempco Touch E3 ja se yhdistettynä Wifin avulla internettiin niin älypuhelimella. Energiatehokkaammat lämmittimet yhdessä älykkään ohjauksen kanssa sekä asukkaan oma aktiivinen toiminta mahdollistavat jopa 20-30% pienemmän energiankulutuksen oli Motivan viisi vuotisen Elvari sähkölämmityksen tehostamisohjelma-projektin lopputulos.

Vapaa-ajan asunnoissa termostaatin pakkassuojaus-ominaisuus antaa turvaa jäätymiseltä ja peruslämpöinen mökki saadaan helposti etäohjauksen avulla mukavuuslämpöön ennen mökille saapumista.

Oikein mitoitetuilla, säädetyillä ja ohjatuilla lämmittimillä saavutetaan merkittävää säästöä asumismukavuudesta tinkimättä eikä pieni ylimitoituskaan tarkan termostaatin ansiosta ole tuhlausta vaan antaa riittävän tehoreservin silloin kun pakkanen yrittää yllättää.

Sisäilman laatua tutkivissa mittauksissa todettiin, että asunnon sisäilmasto tuntui viileämmältä ja miellyttävämmältä uusien seinäradiaattoreiden myötä, vaikka sisälämpötila ei ollut muuttunut.

 

Pyyhekuivain käyttöveteen – vaihda uuteen Kallaniin

Pyyhekuivain käyttöveteen – vaihda uuteen Kallaniin

Tuoteuutuus Kallan

Jos sinulla jo on vanha pyyhekuivain, joka on kytketty lämpimän käyttöveden kiertoon, voit kätevästi vaihtaa sen uuteen Kallaniin. Uusi Kallan pyyhekuivain käyttöveteen, on suunniteltu moderniin suomalaiseen kylpyhuonesisustamiseen. Kaikki kolme mallia soveltuvat hyvin sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tarkista asennusmitat jos aiot korvata vanhaa pyyhekuivaintasi.

Kallan on suunniteltu suomalaisen rakentamisen vaatimuksiin. Lämpimän käyttöveden kierto, antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ympärivuotiseen käyttöön. Kallan pyyhekuivaimet ovat vaatimusten mukaisesti pienitehoisia ja juuri tekstiilienkuivaamiseen tarkoitettuja lämmittimiä. Itse kylpyhuoneen lämmitys toteutetaan erillisellä järjestelmällä. Materiaalina on haponkestävä teräs, AISI 316 L, joka on korkealuokkaisinta käyttövesijärjestelmään hyväksyttyä austeniittista terästä. Saatavana on kolme eri kokoa.

Kallan pyyhekuivaimet löytyvät Purmon jälleenmyyjien liikkeistä sekä nettikaupoilta Taloon.com ja Netrauta.com.

pyyhekuivain käyttöveteen

SparaSpara

Miksi vaihto öljyllä täytettyyn sähköradiaattoriin kannattaa?

Miksi vaihto öljyllä täytettyyn sähköradiaattoriin kannattaa?

Skurupin kunnassa Ruotsissa asuva Roland Jonsson päätti toukokuussa 2016 vaihtaa vanhat lämpöpatterinsa uusiin, öljytäytteisiin Yali Digital -sähköradiaattoreihin. Kyseisiä Purmon sähköradiaattoreita oli hänelle suositellut Elglimten sähköliike. Seuraavaksi hän sopi Sydkustens Eltjänstin kanssa asennuksesta ja 1981 rakennettuun omakotitaloon vaihdettiin kaikkiaan 12 patteria yhdessä päivässä. Samalla taloon vedettiin joitain uusia maakaapeleita. Perheen kylpyhuoneessa ja pesuhuoneessa oli vanhastaan sähköinen lattialämmitys. Uusia öljyllä täytettyjä sähköradiaattoreita voi puolestaan etäohjata, koska perhe otti käyttöön myös Touch E3 -ohjausjärjestelmän.

Säästöjä ja mukavuutta öljytäytteisillä sähköradiaattoreilla

Rolandin omien mittausten mukaan hänen vuotuinen energiankulutuksensa oli aikaisemmin ollut noin 24 000 kWh. Viime vuonna, kun radiaattorit oli vaihdettu kaksoisvaikutteisiin Yali Digital -malleihin, energiankulutus oli noin 21 000 kWh, kaikki käyttösähkö mukaan luettuna. Vuotuinen energiansäästö tulee siis olemaan noin 14 %.

Ennen vaihtoa taloa lämmitettiin vanhoilla sähköradiaattoreilla ja ilmalämpöpumpulla. Nyt pumppua ei enää tarvita, mikä on hyvä uutinen perheelle, joka ei juurikaan pitänyt ilmalämpöpumpusta.

– Se puhalsi taloon aika paljon pölyä, Roland sanoo.

Ilma talossa oli aikaisemmin myös melko kuiva, ja Roland huomasi, kuinka koko perhe kulki talossa aivastellen.

– Tätä ongelmaa ei enää ole, ja sisätilojen lämpö on pysyvämpää ja tasaisempaa.

– Olemme todella tyytyväisiä päätökseen vaihtaa Purmon öljytäytteisiin radiaattoreihin, Roland painottaa.  

Roland mainitse erikseen, että radiaattoreiden irrottaminen on helppoa, kun niiden takaa halutaan vaikkapa imuroida tai maalata. Radiaattorit yksinkertaisesti irrotetaan pikaliittimistään ja sähköpistoke vedetään seinästä.

Vaihtamalla vanhat sähköradiaattorit saatiin parempi sisäilmasto

Vaihtamalla vanhat sähköradiaattorit saatiin parempi sisäilmasto

Vihreää valoa vanhojen sähköradiaattoreiden vaihdolle

– Vaikeinta koko prosessissa oli yksinkertaisesti päättää, että nyt se tehdään, toteaa pietarsaarelainen Björn Beijar.

– Vaikutti siltä, että vanhat sähköradiaattorit veivät paljon sähköä, ja ne myös näyttivät surkeilta, omakotitaloasuja Björn kertoo. Syy siihen, ettemme olleet vaihtaneet niitä aiemmin, oli yksinkertaisesti se, ettemme olleet saaneet aikaiseksi tehdä sitä. On hieman vaikea tietää, mistä sitä aloittaisi. Radiaattoreita kun ei tule googlailtua joka päivä. Meillä ei ole myöskään ollut päivänpolttavaa tarvetta. Yksi pattereista oli värjäytynyt kellanruskeaksi ja jotkin rikkoutuneet, joten tuntui kyllä siltä, että tarve alkoi olla pikkuhiljaa ovella.

Tavoitteena energiatehokas ratkaisu

Kun pariskunta vaihtoi vanhat sähköradiaattorit, tärkeintä heille oli pitkän aikavälin energiatehokas ratkaisu ja miellyttävämpi sisäilmasto. Pariskunta ei etsinyt design-radiaattoreita, mutta päätyi kuitenkin valitsemaan olohuoneeseen ja keittiöön Epok-retroradiaattorin, kun taas muihin huoneisiin asennettiin Yali Digital -standardiradiaattorit.

– Yali Digital -patterit ovat klassisia ja sopivat vanhempaan taloon ja talomme tyyliin, mihin kuuluu paljon puuta lattioissa, seinissä ja katoissa. Yali Digital -pattereilla on hyviä ominaisuuksia: kaikki ne, mitä tarvitsemme. Ottaen huomioon, millaiset ominaisuudet pattereilla on, on hintakin kohtuullinen, Björn toteaa. Radiaattoreiden jälleenmyyjänä ja asentajana toimi pietarsaarelainen Asentaja Group.

Pariskunta piti tärkeänä myös nopeaa, yksinkertaista ja ongelmatonta ratkaisua. Vaihdon piti olla mahdollisimman sujuva ja helppo. Radiaattoreiden etäohjausmahdollisuutta pariskunta ei pitänyt tärkeänä, mutta radiaattorit voi kyllä kytkeä myöhemmin ohjausjärjestelmään ja sovellukseen, jos haluaa. On vielä liian varhaista sanoa, kuinka suuret säästöt vaihdolla saavutetaan. Yleinen käsitys on, että sähköradiaattori toimii suhteella 1:1 ja ettei vaihtamalla saavuteta energiansäästöä.

– Se on virheellinen käsitys, toteaa Rettig ICC:llä työskentelevä Rickard Adlercreutz. Säästöjä saadaan tasaisemmasta lämpötilasta ja myös ohjauksesta, sillä lämpötilaa voi alentaa yön tai poissaolon ajaksi. Vanhaan bi-metallitermostaatilla varustettuun sähköradiaattoriin voi muodostua jopa 6 asteen hystereesi eli lämpötilaero. Moderni elektroninen termostaatti pitää lämpötilan vakaana 0,2 asteen tarkkuudella. Pelkästään sillä voidaan saavuttaa jopa 10–20 %:n säästöt.

vanhat sähköradiaattorit
Ylemmän kerroksen huoneisiin asennettiin Yali Digital -standardiradiaattorit. Yali Digital -patterit ovat klassisia ja sopivat vanhempaan taloon.

 

Myös talon kahteen wc:hen ja kylpyhuoneeseen asennettiin Yali Digital -radiaattorit.
Myös talon kahteen wc:hen ja kylpyhuoneeseen asennettiin Yali Digital -radiaattorit.

 

vanhat sähköradiaattorit
Epok-jaeradiaattoreita on saatavana nykyään keittiöön ja olohuoneeseen.

 

Sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin.
Sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin.

 

Parempi sisäilmasto uusilla öljytäytteisillä sähköradiaattoreilla

Tutkimus- ja kehittämistyöstä Rettig ICC:llä vastaava Mikko Iivonen kertoo asiasta näin:

– Ilman pöly, joka virtaa avoimen lämmittimen läpi, palaa helposti yli 70 asteen lämpötilassa, ja pienimmät hiukkaset jopa tätä alhaisemmassa. Emme suosittele käyttämään sähköradiaattoreita, joiden pintalämpötila nousee yli 70 asteen. Osa avoimista sähköradiaattoreista voi kestää jopa 200 asteen sähkövastuksen. Näissä lämpötiloissa pöly palaa ja ilma koetaan kuivemmaksi.

– Se, että ilma koetaan kuivemmaksi, johtuu osin pölyn palamisesta, mutta ennen kaikkea siitä, että ilman ionisaation tasapaino muuttuu, kun ilma on kosketuksissa kuumien metallipintojen kanssa. Kun ilma virtaa lämpimiä metallipintoja pitkin, tasapaino on positiivisempi, toisin sanoen positiivisten ionien määrä kasvaa. Molemmat ilmiöt huonontavat asunnon ilmanlaatua.

Marcus Jansson Ingenjörsbyrå Kronqvist -insinööritoimistosta päätyi asunnon sisäilman laatua tutkivissa mittauksissa toteamaan, että asunnon sisäilmasto tuntui viileämmältä ja miellyttävämmältä uusien seinäradiaattoreiden myötä, vaikka sisälämpötila ei ollut muuttunut. – Toinen tärkeä näkökohta on, että talon vanhojen sähköradiaattoreiden pintalämpötilaksi on mitattu 95 astetta. Se merkitsee palovaaraa, Jansson toteaa.

Sisäilman laatua tutkivissa mittauksissa todettiin, että asunnon sisäilmasto tuntui viileämmältä ja miellyttävämmältä uusien seinäradiaattoreiden myötä, vaikka sisälämpötila ei ollut muuttunut.

 

Myös suhteellinen ilmankosteus oli korkeampi öljytäytteisten radiaattoreiden asennuksen jälkeen – keskimäärin 5 prosenttia korkeampi. Parempi ilmankosteus ei kuitenkaan johdu radiaattoreiden vaihdosta. Sisäilmaston paraneminen johtuu siitä, että vanhoja kuumia radiaattoreita vaivannut pölyn palaminen väheni, sekä paremmasta ionisaation tasapainosta, Mikko Iivonen toteaa.

Myös pariskunta toteaa, että sisäilma tuntuu huomattavasti raikkaammalta nyt kun avoimet vanhat sähköradiaattorit on vaihdettu uusiin öljytäytteisiin sähköradiaattoreihin. Mikko Iivosen mukaan tunnetta voi verrata siihen, miltä sähkösauna keskimäärin tuntuu verrattuna kosteakiviseen puulämmitteiseen saunaan. – Sähkösauna koetaan kuivemmaksi, koska ionisaation tasapaino on positiivisempi siellä kuin puulämmitteisessä.

– Se, että ihmiset kokevat huoneilman kuivaksi esimerkiksi kuumien (ei-öljytäytteisten) radiaattoreiden takia, johtuu oikeastaan palavan huonepölyn hajusta ja muutoksista ilman ionisaatiosuhteessa, mitä ilmenee niin sanottuja ”avoimia” sähköradiaattoreita käytettäessä. Kuumat metalliset pinnat muuttavat ionisaation tasapainoa, Mikko Iivonen toteaa.

Talon vanhojen sähköpattereiden pintalämpötilaksi on mitattu 95 astetta. Tämä yhdessä radiaattorin taakse ja piirilevyyn kertyneen pölyn kanssa muodostaa palovaaran.
Talon vanhojen sähköpattereiden pintalämpötilaksi on mitattu 95 astetta. Tämä yhdessä radiaattorin taakse ja piirilevyyn kertyneen pölyn kanssa muodostaa palovaaran.

 

Yksi vanhoista pattereista
Yksi vanhoista pattereista oli värjäytynyt kellanruskeaksi ja jotkin rikkoutuneet.

 

Talon tietoja:

Rakennusvuosi: 1928, peruskorjattu + lisärakennettu vuosina 1986–1988.

Asunnon pinta-ala: 116 m2 (kerroksen pinta-ala 143 m2)

Ennen: Kymmenen avointa sähköradiaattoria ja kaksi öljytäytteistä vanhaa sähköradiaattoria

Jälkeen: Kolme Epok-jaeradiaattoria ja kahdeksan Yali Digital -öljytäytteistä sähköradiaattoria.

Klassisella paneelilämmittimellä voi säästää sähköä

Klassisella paneelilämmittimellä voi säästää sähköä

Paljon kiistellään siitä, kuinka paljon voi säästää vaihtamalla vanhasta sähkölämmittimestä uuteen, moderniin paneelilämmittimeen. Sähkölämpö on tasaista mallista huolimatta – yhden suhde yhteen. Mutta se ei ole koko totuus. Sähkölämmitintä vaihtamalla voit säästää modernin sähköisen paneelilämmittimen energiatarkkuuden avulla sekä sillä, miten paljon itse ohjaat lämmitysjärjestelmääsi.

Vanhassa sähkölämmittimessä, jossa on kaksoismetallitermostaatti, voi olla kuuden celsiusasteen hystereesi. Lämmitin toimii epätasaisesti ja huoneen lämpötila saattaa vaihdella jopa kuusi astetta. Tasoittamalla lämpötilan vaihtelut ja pitämällä lämmittimen tarkkuuden 0,2 asteen tasolla, minkä modernit sähkötermostaatit tekevät, voidaan saavuttaa jopa 20 % säästö sähkönkulutuksessa.

Säästä energiaa aikatauluttamalla paneelilämmitin

Voiko sähköä säästää myös aikatauluttamalla sähkölämmittimien käytön ja lämmittämisen? Kyllä, jokainen huonelämpötilan asteen lasku säästää sähkönkäyttöä noin 5 %. Tällöin puhutaan keskilämpötilasta. Jos lämpötilaa lasketaan yhdellä asteella vuorokauden ympäri, säästetään kuluissa noin 5 %.

Aikatauluttamalla huoneen tai kodin niin, että lämmintä on 8 tuntia vuorokaudessa, ja kolme astetta viileämpää 16 tuntia vuorokaudessa, laskee vuorokauden keskilämpötila kaksi astetta. Tämä tarkoittaa 10 % säästöä sähkönkulutuksessa. Tämä riippuu tietysti myös siitä, kuinka paljon käytetään muita energianlähteitä.

Miten tehdään jatkuva päivä- tai viikko-ohjelma?

Voit joko VALITA ennakkoon tehdyn ohjelman, TEHDÄ uuden ohjelman tai MUUTTAA (tehdä pieniä muutoksia) ohjelmaan, jonka olet itse tehnyt. Lue ohjeet sivulta 49 eteenpäin Touch E3:n asennus- ja käyttöohjeista.

Touch E3-lämmönohjausjärjestelmä maksaa noin 300 euroa, sis. ALV.

Uutta ilmettä olohuoneeseen hyödyntämällä pattereita sisustuksessa

Uutta ilmettä olohuoneeseen hyödyntämällä pattereita sisustuksessa

Uuden sohvan hankkiminen ja tapettien sekä verhojen vaihtaminen ovat yleisiä vaihtoehtoja kun halutaan hieman uutta ilmettä olohuoneeseen. Mutta hyvin harva on tullut edes ajatelleeksi vaihtaa olohuoneen patterit uusin. Yksi syy tähän on se, että patterit ovat niin pitkäikäisiä. Niiden teräsrakenne on kestävä ja niinpä patteri alkaakin todella harvoin vuotaa enää asennusvaiheen jälkeen. Tuotteet ovat harvoin virheellisiä, sillä kaikki patterit testataan jo tuotantovaiheessa. Toki kuljetusvauriot tai vastaavat voivat saada aikaan sen, että jokin yksittäinen patteri vuotaa tai menee rikki. Mutta kuten sanottua, mahdolliset vuodot ja toimintahäiriöt huomataan useimmiten viimeistään siinä vaiheessa, kun patteria kytketään vesikiertoiseen keskuslämmitysjärjestelmään.

Uutta ilmettä olohuoneeseen uusilla pattereilla

Yleisin syy sille, että pattereita ei oteta huomioon olohuonetta uudistettaessa taitaa olla se, että moni ei yksinkertaisesti ole tietoinen mahdollisuuksista. Itse asiassa jopa yksittäisen patterin voi päivittää uuteen ilman sen kummempia ongelmia. Ja nykyään valittavissa on monia erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi pystysuuntainen patteri sopii erinomaisesti korkeiden ikkunoiden, lasiseinien tai terassin oven viereen. Matalat konvektorit tai paneeliradiaattorit puolestaan mahtuvat mukavasti korkeiden ikkunoiden alle ja jaeradiaattori on tyylikäs jopa aina lattiaan asti yltävän ikkunan edustalla. Lisäksi Purmon vesikiertoiset patterit ovat saatavilla 71 eri värisävyssä. Voit mieleisesi joko RAL– tai metalliväreistä. Hae inspiraatiota kuvistamme ja ota yhteyttä jälleenmyyjiimme saadaksesi lisätietoa.

Uutta ilmettä olohuoneeseen Purmon pattereilla
Purmon Kon-konvektori on tyylikäs tapa tuoda uutta ilmettä olohuoneeseen. Se soveltuu mainiosti suurten ikkunoiden edustalle.
Olohuone uudet patterit
Jaeradiaattori on niin ikään hyvä vaihtoehto olohuoneeseen. Pumon Delta luo mukavasti tunnelmaa päästen päivänvalon lävitseen.
Purmo värilliset patterit olohuoneeseen
Purmon pattereihin voi valita värin 71 vaihtoehdosta. Tämä pystysuuntainen Faro on saanut pintaansa elegantin tummanharmaan metallisävyn.