Energiaa säästävät patterit

Hei, haluaisin lisätietoja energiaa säästävistä lämpöpattereista. Mitä kannattaa ottaa huomioon uuden patterin valinnassa?

Energiaa säästävät patterit saavat kulutuksen kuriin

Energiansäästöt eivät ole kiinni patterin teräksestä tai tuotemerkistä. Huomattavasti tärkeämpää on, että patteri on tehoiltaan riittävä tilan lämmittämiseen, patterissa on tarkka termostaatti ja sitä käytetään oikein.

Patterin mitoituksella on väliä

Jos lämmitysjärjestelmää ollaan vaihtamassa esimerkiksi energiatehokkaaseen lämpöpumppuun, on tärkeää, että patterit tarkastetaan samassa yhteydessä. Vanhat patterit eivät ole automaattisesti yhteensopivia modernien matalalämpöjärjestelmien kanssa. Jos vanhat patterit ovat tehoiltaan liian pienet, on mahdollista, että järjestelmä joutuu käyttämään tarpeettoman korkeita lämpötiloja pitääkseen sisäilman ihanteellisella tasolla. Lopputulos on kaikkea muuta kuin energiatehokas. Vanhojen pattereiden mitoitus saattaa olla riittävä, jos uusit myös talon eristykset ja ikkunat. Ota siis yhteys paikalliseen LVI-suunnittelijaasi!

Tarkka termostaattiohjaus

Jos energianlähteenä on esimerkiksi aurinkolämpö tai lämmityskattila, patterien täytyy reagoida nopeasti lämpötilojen muutoksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että patterissa täytyy olla hyvin tarkka termostaatti. Termostaatti tunnistaa lämpötilan nousun ja tarvittaessa katkaisee veden virtauksen patteriin. Usein suurimmat energiansäästöt linkittyvät juuri siihen, kuinka nopeasti lämmönlähde viilentää itsensä ja miten tarkasti se huomioi ulkopuoliset lämpötilan vaihtelut.

Laske lämpötilaa ja säästä

Asteen muutos sisälämpötilassa vaikuttaa 5–7 prosenttia energiankulutukseen. Siksi talon lämpötilaa kannattaa laskea yöksi tai pitää matalammalla niissä huoneissa, joita ei käytetä aktiivisesti.